Minecraft – alternativet för de lite äldre barnen

Minecraft är ett spel från tillverkaren Mojang som funnits på marknaden sedan år 2009, men som släpptes i en full version först två år senare. Spelet är ett äventyrs- och byggspel i en så kallad open world-miljö. Spelaren tillåts skapa miljöer tillsammans med andra, men det är även möjligt att spela Minecraft enbart med sig själv. Med kubikmeterstora block skapar spelaren en värld där den måste slåss med fientliga varelser men också bedriva gruva och fortsätta expandera sin värld genom att samla på olika saker. Dessa saker byts sedan ut mot blocken som utgör själva grunden i den uppbyggda världen.

Minecraft har fått ett mycket gott mottagande från spelkritiker, då det är ett dynamiskt spel som kräver både logiskt tänkande och planeringsförmåga. Det är inte heller ett särskilt våldsamt spel, vilket gör det till ett bra val för de äldre barnen. Spelet har vunnit flera priser och i slutet av år 2012 hade det sålts i otroliga 17 500 000 exemplar världen över. Spelet består av de fem möjliga spellägena Survival mode, Creative mode, Adventure mode, Hardcore mode och Spectator mode. Survival mode består, förutom av de grundläggande blocken som finns med i varje spelupplägg, även av djur, monster och olika typer av landskap, som t.ex. tundra och öken.

Minecraft erbjuder olika verktyg för att överleva i spelvärlden

Minecraft tillåter att ändra spelupplägg efter ålder

I Minecraft kan man välja spelupplägg och anpassa sitt spelande efter ålder. Creative mode är en bana utan monster där fokuset ligger på att bygga och planera en värld. Denna typ innehåller dock bara de mest grundläggande byggstenarna och specialmiljöer som lövskog och djungel, samt djur och växter, finns inte. Å andra sidan förekommer det inte heller några monster som måste dödas för att spelaren och den nyss uppbyggda världen inte ska bli förstörda. Alla spellägen öppnar möjligheten att tillsammans med andra skapa gemensamma världar och även att kommunicera spelarna emellan. Det går att skapa skyddade servrar och bara bjuda in de närmsta kompisarna.